About

The almost 43,000-gross-square-foot center fulfills a vision of UC Davis students to build a facility to demonstrate and help the campus live out its Principles of Community — a commitment to being a learning environment that values diversity and is characterized by understanding and acceptance of all people. In referenda in 1999 and 2002, students approved paying additional fees for the purpose.

Located at a central intersection bustling with bicyclists and pedestrians, the two-story stucco and terra cotta building brings together student life programs that had been located in inadequate or out-of-the-way spaces. It fronts a pedestrian promenade between the main library and a bus terminal.

The large, welcoming lobby — open beyond the second floor to generous skylights — leads to the glass fronts of the LGBTQIA Resource Center, the Cross Cultural Center, and the Student Recruitment and Retention Center. The upper floor includes a multipurpose room, computer classrooms and the Undergraduate Research Center. The building also includes outreach offices for ethnic studies programs and the Women's Resources and Research Center.

Features include an extended-hours study room, meetings rooms, open lounge and study space, a small café, a reflection room overlooking an exterior water feature, two outdoor balconies, traditional and gender-neutral restrooms, and a lactation room.

Project funding — construction and operating expenses — is largely from student fees authorized by student referenda: 1999's Facilities and Campus Enhancement Initiative, or FACE, and 2002’s Campus Expansion Initiative, or CEI. The budget also includes student service fees and campus investment funds.

Features and Amenities:

  • Platinum LEED certification
  • State of the art audio visual systems
  • Zero waste accommodations
  • Free wireless
  • Natural lighting